Sjednat schůzku
udělejte krok správným směrem…

AEIOU

Architekt, Brno

Nahlížíme na jednotlivá zadání komplexně a ve všech souvislostech.


Sídlíme v Brně.

Studio AEIOU je architektonická kancelář, realizující přání a sny svým klientům. Nabízíme tvůrčí projekční činnost pro novostavby, rekonstrukce, interiéry a urbanismus ve všech stupních projektu. Naším cílem je komplexní řešení a koordinace od studie, stavebního povolení až po realizaci stavby, včetně poradenství s výběrem zhotovitele a autorského dozoru.
Základ týmu tvoří architekt a stavební inženýr, další okruh spolupracovníku jsou specialisté uměleckých a technických oborů.
Věříme, že všechno má svá řešení a neexistuje pouze jedno, proto rádi řešíme na první pohled věci neřešitelné a tímto procesem provázíme naše klienty.

Ing. Arch. Jan Vojtíšek
2011 – studio AEIOU
praxe: Ateliér Walter, Ateliér Štěpán, Patricie Barbas & Diogo Lopes Architects Lisabon Portugalsko, Rada architekti
vzdělání: FA VUT Brno, Universidade Lusíada Lisabon Portugalsko

Ing. Jakub Staník
2011 – studio AEIOU
praxe: Ateliér Štěpán, Atelier A53
vzdělání: FAST VUT Brno

Rekonstrukce RD - Brno

Rekonstrukce zahrnuje stavební úpravy a celkovou modernizaci historického domu postaveného ve 30. letech 20.století. Důraz je kladen na nové dispoziční uspořádání splňující požadavky moderní čtyřčlenné rodiny a s možností vícegeneračního uspořádání v budoucnu.

Zásadní úpravy spočívají v přemístění ložnice do přístavku domu, který je v klidném zahradním vnitrobloku, a propojení dvou obytných místností v jednu velkorysou. Vzniká tím napříč celým domem velký společenský prostor s kuchyní, jídelním koutem, relaxačním respiriem a obývacím pokojem, propojující zahradní a uliční život. Navíc je tento prostor doplněn o nový kubický objem s hygienickým a technickým zázemím, který navazuje svým materiálovým pojetím na fasádu přístavku. Při pohledu z interiéru do zahrady a naopak je vizuálně patrné kontrastní propojení nových a původní stavebních zásahů. Koncept propojení původního a navrženého podtrhuje i obdobné materiálové pojetí nového střešního vikýře. Celkově návrh vyzdvihuje symbiózu nového a starého v rámci další stopy v historii domu.

Adresa: Brno
Autoři: studio AEIOU – Ing. arch. Jan Vojtíšek, Ing. Jakub Staník
Spolupráce: Ing. arch. Tamara Bemerová, Ing. Nikola Levá
Užitná plocha: původní – 245 m2, nová – 256 m2
Hlavní dodavatel stavby: LP staving s.r.o.
Dodavatel interiéru: Dřevodílo Rousínov, v.d., Proxima interiér, s.r.o.
Projekt: 2014
Realizace: 2015 – 2016
Fotografie: Jakub Holas

Více informací

Rekonstrukce RD Lerchova

Zadání bylo přestavět typizovaný dvojdomek z první republiky na vícegenerační dům (3 byty). Návrh spočíval v přiznání původních a nových částí jak po formální, provozní, tak i materiálové stránce. Nové objemy “prorůstají” dovnitř i ven v každém podlaží domu, včetně střechy.

Úpravy v přízemí zahrnovaly odstranění stávajícího schodiště. Nové schodiště, které zůstalo na stejném místě, ale s užší geometrií a rozšířené zádveří, umožňují samostatné vstupy do bytů.
V patře byla vybourána většina příček a vznikl tak otevřený obytný prostor. Důležitým prvkem v prostoru je víceúčelový blok, vymezující koupelnu s původní litinovou vanou, kuchyň, spíž a prostor pro lednici. Společenské, jídelní, kuchyňské a hygienické funkční plochy bytu jsou na jedné ose a jsou tak podtrženy vizuálním kontaktem. Lodžie na jižní straně byla přestavěna na pracovnu. Stěny koupelny jsou z probarvené vápenné kletované omítky v kontrastu s ostatními klasickými omítkami v bytě. Různorodé povrchové úpravy podtrhují koncept přiznání původních a nových částí.
V podkroví je dispozice obdobná jako v patře. Byt je otevřený do krovu vyjma místnost ložnice, nad níž je umístěné mezipatro. V uličním štítu střešního vikýře bylo osazeno kruhové okno s nerezovou šambránou, která v exteriéru rámuje panorama města a v interiéru vytváří prostor pro odpočinek a sezení.
Stávající konstrukce jsou zděné stěny a stropy trámové. Přistavěné části jsou z dřevostavby, která je v exteriéru obložena modřínovými latěmi v šikmém směru, v interiéru smrkovými palubkami ve svislém směru.

místo stavby: Husova 13, 602 00 Brno
autor/autoři: Ing. arch. Jan Vojtíšek, Ing. Jakub Staník
dokončení (rok): 2014
investor: Adam Zbiejczuk a Ladislava Zbiejczuk Suchá
užitná plocha: 244 m2
zastavěná plocha: 116 m2
náklady: 4 mil. (včetně interiéru)
autor fotografií: Jakub Holas

Více informací

Adam Zbiejczuk

Honzu ze studia AEIOU znám v podstatě od dětství, takže jsem znal jeho práci a oslovil ho jako svou “první volbu”. Kluci dostali velmi obecné zadání, ale dokázali velmi dobře odhadnout naše potřeby i vkus a dali nám možnost plnohodnotně se zapojit do kreativního procesu.

Byli velmi precizní v přípravě projektu a dokumentace (což nám potvrdily všechny oslovené stavební firmy), pomohli nám s administrativou a byrokracií a pak se aktivně zapojovali po celou dobu průběhu rekonstrukce.

Po roce bydlení jsme spokojení – a i když bychom (samozřejmě) dnes řešili některé drobnosti jinak, máme z nového bydlení stále radost (a v interiéru ještě postupně dolaďujeme některé části – opět s pomocí AEIOU).

Číst celou referenci

Půdní vestavba Cihlářská

Půdní vestavba zahrnuje 2 byty. Menší byt velikosti garsoniéry a větší byt velikosti 4+kk. Do střešní roviny z ulice je vsazen po celé délce vikýř s horizontálním oknem.

Ze dvora je zvětšen stávající vikýř a zmenšena plocha terasy. Do útrob bytu 4+kk přivádí denní světlo střešní tubusy. Nové obvodové stěny ze sendvičové konstrukce dřevostavby byly opláštěny titanzinkovým plechem.

místo stavby: Cihlářská, 602 00 Brno
autor/autoři: Ing. arch. Jan Vojtíšek, Ing. Jakub Staník
dokončení (rok): 2014
užitná plocha: 152 m2
obestavěný prostor: 600 m2
autor fotografií: Jan Martínek, Jan Vojtíšek

Více informací

Rekonstrukce bytu v Brně

Byt s velmi malou užitnou plochou byl zrekonstruován na mezonetový. Z původních 24 m2 se plocha obytná i zázemí rozšířili celkem o třetinu. Hlavním dominantním prvkem je vestavěná konstrukce vymezující kuchyni a nad ní ložnici. Vytváří tak “místnost v místnosti”.

autor/autoři: Ing. arch. Jan Vojtíšek, Ing. Jakub Staník
dokončení (rok): 2014
užitná plocha před/po: 24/33 m2
autor fotografií: Jaroslav Mareš

Více informací

Rodinný dům v Žatčanech

Objekt tvoří dva srostlé objemy, zvýrazněné na sebe navazujícími sedlovými střechami. Dům je ve všech patrech provozně rozdělen do tří funkčních zón. Ve směru z ulice prochází hlavní komunikační koridor přes všechny zóny až do zahrady.

První a druhá obytná zóna je tvořena ložnicemi a obývacím pokojem, které jsou orientované do ulice a zahrady. Uvnitř dispozice je neobytná zóna se schodištěm, technickým a hygienickým zázemím, a kuchyní s jídelnou. Dům je prostorově a konstrukčně navržen v jednom traktu.
Stavební pozemek o šířce cca 4,9 m a délce 17 m se nachází v řadové zástavbě v historicky nejstarší části obce. Okolní zástavba je jednopodlažní s obytným podkrovím. Dům je výškově umístěn s ohledem na okolní zástavbu, za předpokladu minimálních terénních úprav. Navržený rodinný dům je jednopodlažní, s obytným podkrovím a částečně podsklepený, kategorie 4 + kk. K domu přiléhá terasovitá zahrada se zahradním domkem. Vstup do objektu přes zapuštěné závětří je o jeden stupeň výš oproti ulici. Chodba vedoucí celým objektem zahrnuje zádveří, šatnu, úložné prostory, kuchyňskou linku a obývákovou stěnu. Ústí na venkovní terase a pokračuje přes zahradu do zahradního domku na opačném konci stavebního pozemku. Zde je druhý vstup na pozemek. Z hlavní horizontální komunikační osy je vstup do pracovny, koupelny s toaletou, do sklepa a na jednoramenné přímé schodiště. V druhém nadzemním podlaží je dětský pokoj a ložnice. Mezi nimi je stavebně oddělená koupelna a chodba přisvětlená střešními okny. V suterénu je technická místnost s akumulační nádrží a boilerem, úložný prostor pro sezónní vybavení a sklad dřeva pro vytápění.

místo stavby: Žatčany
autor/autoři: Ing. arch. Jan Vojtíšek, Ing. Jakub Staník
dokončení (rok): 2013, studie v realizaci
zastavěná plocha: 92 m2
obestavěný prostor: 650 m3

Více informací

Rozhovor s  AEIOU

PŘIPRAVUJEME

Přepis videorozhovoru

Adam Zbiejczuk

Rekonstrukce RD Lerchova

Honzu ze studia AEIOU znám v podstatě od dětství, takže jsem znal jeho práci a oslovil ho jako svou “první volbu”. Kluci dostali velmi obecné zadání, ale dokázali velmi dobře odhadnout naše potřeby i vkus a dali nám možnost plnohodnotně se zapojit do kreativního procesu.

Byli velmi precizní v přípravě projektu a dokumentace (což nám potvrdily všechny oslovené stavební firmy), pomohli nám s administrativou a byrokracií a pak se aktivně zapojovali po celou dobu průběhu rekonstrukce.

Po roce bydlení jsme spokojení – a i když bychom (samozřejmě) dnes řešili některé drobnosti jinak, máme z nového bydlení stále radost (a v interiéru ještě postupně dolaďujeme některé části – opět s pomocí AEIOU).