Sjednat schůzku
udělejte krok správným směrem…

Echorost architekti

Architekt, Praha

“Práce je pro nás především radost, která se rozvíjí s každým novým projektem a s každou pozitivní odezvou.”


Sídlíme v Praze.

ECHOROST ARCHITEKTI, s.r.o. je architektonická kancelář, která vznikla původně jako sdružení v roce 2009. Zakládající členové sdružení se seznámili v Londýně, kde pracovali jako odborníci na pokročilé návrhové techniky na široké škále projektů realizovaných po celém světě. Tyto současné přístupy k navrhování uplatňují nejen při své vlastní architektonické tvorbě ale i v rámci pedagogické činnosti na FA ČVUT a TU Graz. Naše tvorba je charakteristická důrazem na analytické a logické myšlení, hledání optimálního řešení a formulování ucelených a srozumitelných odpovědí s důrazem na všechny aspekty stavby, nejen na její formální stránku. Hlavní část naší práce je návrh a zpracování projektové dokumentace a součinnost při realizaci staveb.

Ing. arch. Jaroslav Hulín
2009 – Echorost
pedagogická činnost: FA ČVUT Praha
praxe: Renzo Piano, Arup, Thomas Heatherwick
vzdělání: FA ČVUT Praha, TU Delft

Ing. arch. M. arch. Jiří Pavlíček
2009 – Echorost
pedagogická činnost: FA ČVUT Praha, TU Graz, AA Londýn
praxe: MVRDV, UN studio, Foster + Partners
vzdělání: FA ČVUT Praha, TU Delft, Berlage Institut Rotterdam

Byt na Smíchově

Byt v činžovním domě z roku 1893 na Smíchově vznikl spojením dvou menších, původně dělnických bytů v druhé polovině minulého století. Ze stejné doby byl i sprchový kout a umyvadlo v kuchyni. WC bylo na chodbě.

V našem návrhu jsme se snažili obrátit nevýhody bytu ve výhody. Poloha v prvním nadzemním podlaží si přímo říkala o „francouzské“ okno, které by propojilo obytnou kuchyň a zahradu ve dvoře. Díky možnosti vést odpadní potrubí ve sklepě nebylo složité zřídit v bytě novou koupelnu a WC. Vlhkost v bytě je regulována topením v kamnech, která bylo možné připojit do původního komínového průduchu.

realizace: 2011
autor: Jaroslav Hulín, Jiří Pavlíček
foto: Benedikt Markel

Více informací

Architekt, vlastní byt na Smíchově

Byt jsem si dělal pro sebe, vrátil jsem se z Londýna, chvíli bydlel na Malé Straně a pak půl roku hledal byt/prostor, na který bych měl, byl by v rozvíjející se lokalitě a dal by se i docela radikálně upravit.

Vybydlený přízemní byt ve smíchovském činžáku bez toalety, s plísní na zdech a s výhledem do zahrady, která připomínala skládku, se neprodával moc dobře, o to lepší ale byla cena. Chtělo to nespěchat, od složení zálohy k nastěhování to trvalo rok a půl. Žádal jsem o stavební povolení (zásah do nosné zdi, souhlas památkářů s vybouráním parapetu), některá řešení se líhla postupně a některé práce jsem dělal sám. Na všechno nebyly peníze hned, ale s tím se počítalo. Dva roky jsem v bytě bydlel a ještě dodělával maličkosti. Půl roku se mnou bydlel ve druhé ložnici spolubydlící, teď ho pronajímám. Přestěhoval jsem se k přítelkyni, měla také svůj byt. Jeden z nás se přestěhovat musel a teď to máme oba blíž do práce. Všechno naplánovat nejde, i když se ukázalo, že byl velmi dobrý nápad neřešit byt pouze pro sebe a své tehdejší potřeby, ale uspořádat jej tak, abych v něm mohl žít sám, se spolubydlícím, přítelkyní, dětmi, nebo jej dle potřeby pronajmout či výhodně prodat.

Číst celou referenci

Byt v Holešovicích

Úprava původní přízemní garsonky v domě ze čtyřicátých let minulého století byla navržena pro postupnou svépomocnou realizaci. Řada původních prvků, jako například podlaha (skrytá pod několika vrstvami koberců a podlahových desek), dveřní křídla a okna byla zachována a očištěna od všech zbytečných nánosů.

Podlahová plocha 26 m2 a požadavek klienta na pohodlí a jednotnou niveletu místností a prostorů vyústila v jednoduché prostorové řešení, které zachovává tradiční členění na předsíň, obytný prostor s kuchyňským koutem a relativně prostornou koupelnu obloženou levnými žulovými deskami. I když jde o velmi malý byt, nabízí bez větších investic překvapivě pohodlné bydlení bez větších kompromisů.

místo: Praha
autoři: Jaroslav Hulín, Jiří Pavlíček

Více informací

Pasivní vila v Hradci Králové

Díky trojrozměrnému parametrickému modelu bylo možné měnit tvar domu a prostorové uspořádání i v následujících fázích návrhu. Obrys domu je definován specifickým tvarem původního pozemku podobnému písmenu „P“.

Tvar domu je výsledkem vytažení tohoto obrysu vzhůru podle potřeby jednotlivých místností. Návrh byl už v průběhu studie optimalizován z hlediska tepelné bilance a dispozičních nároků. Díky trojrozměrnému parametrickému modelu bylo možné měnit tvar domu a prostorové uspořádání i v následujících fázích návrhu. Hlavní obytné místnosti jsou přirozeně orientovány za sluncem. Navržený systém venkovní stínění pomáhá eliminovat letní přehřívání při zachování optimální hladiny denního osvětlení.

Více informací

Majitelé pasivní vily v Hradci Králové

Chtěli jsme si postavit dům, který by měl nízké náklady na provoz a minimální nároky na údržbu. Požadovali jsme dům, který by zatěžoval životní prostředí co nejméně a zároveň byl z kvalitních materiálů.

Bylo velmi složité najít pozemek, který by byl v klidné lokalitě a zároveň dobře dopravně dostupný do centra. To se nám nakonec podařilo, ale za cenu toho, že neměl ideální tvar ani složení zeminy pro stavbu domu. Původně bylo v místech pozemku jezírko. Hned počáteční návrhy dispozice domu a jeho umístění na pozemku nám vyhovovaly. O něco déle jsme se s architekty domlouvali na vnější podobě domu, nakonec ale našli řešení, se kterým jsme maximálně spokojeni. Nejobtížnější byla z našeho pohledu samotná stavba domu a jeho uvedení do provozu. Byli jsme rádi, že jsme si vybrali zkušenou stavební firmu, která se specializuje na pasivní domy. I přesto to nebyl jednoduchý proces a upřímně si nedovedeme představit, co by se dělo, kdybychom ho podstoupili s obyčejnou stavební firmou. Uvedení domu do provozu vyžadovalo trpělivost především z důvodu složitých technologií, které jsou v domě nainstalovány. Nyní si už ale užíváme všechny výhody, které poskytuje pasivní dům.

Číst celou referenci

Rodinný dům v Hněvotíně

Stejně jako dům odkazuje na původní tradici svým tvarem, tak i volba materiálů a povrchů vychází z místních zvyklostí. Návrh vychází z charakteru původní zástavby obce Hněvotín a je inspirován tradičním pravoúhlým uspořádáním dvou hlavních hmot obytné a hospodářské části.

Za velmi důležitou součást venkovského charakteru považujeme rozdělení pozemku na dvůr a zahradu.

Hlavní podélná obytná část je doplněna kolmou vstupní částí a garáží. Dům je navržen pro manžele se samostatně žijícími dospělými dětmi. Orientace obytných místností na jih je logickou odpovědí na podélný charakter pozemku. Díky masivnímu prosklení jsou místnosti (nejen) opticky propojeny s privátní částí zahrady.

Stejně jako dům odkazuje na původní tradici svým tvarem, tak i volba materiálů a povrchů vychází z místních zvyklostí.

2013, studie v realizaci
autor: Jaroslav Hulín, Jiří Pavlíček

Více informací

Rekonstrukce vily v Českém Krumlově

V našem návrhu zůstává exteriér domu zachován. Dobré není třeba měnit. Myšlenka „rekonstrukce“ se soustředí na interiér. Vila z 30. let minulého století je takřka v původním stavu. Je z větší části podsklepena, půda je nezateplená a v současnosti nevyužívaná.

Dům byl původně rozdělen na dva byty, stav technického vybavení domu odpovídá době vzniku s enormními energetickými nároky na vytápění. Objekt se nachází v památkové zóně města Český Krumlov.

V našem návrhu zůstává exteriér domu zachován. Dobré není třeba měnit. Myšlenka „rekonstrukce“ se soustředí na interiér. Ložnice jsou navrženy do podlaží na úrovni terénu s minimálním zásahem do současné dispozice. Druhé nadzemní podlaží je otevřeno napříč domem a propojeno s podkrovím. Mansardová střecha bude po zateplení izolovat všechny důležité obytné prostory.

2012, studie v realizaci
autor: Jiří Pavlíček, Martin Kaftan, Jaroslav Hulín, Justýna Špalková

Více informací

Majitelé rekonstrukce vily v Českém Krumlově

Návrh od architektů se nám velmi zamlouval. Líbila se nám hlavní myšlenka projektu – architekti umístili obývací pokoj s kuchyní do patra a propojili ho s galerií v podkroví, zatímco ložnice situovali do vstupního podlaží.

Líbil se nám také celkový přístup architektů v průběhu návrhu. Pracovali s velkým množstvím variant a návrh postupně zdokonalovali podle našich představ. Se studií jsme byli tedy maximálně spokojení. Vzhledem k omezenému rozpočtu na rekonstrukci jsme museli z některých našich představ slevit a něco jsme odložili do další fáze. Většina věcí ale odpovídá našim původním představám, které jsme měli ještě předtím, než jsme oslovili architekty. Stavbu jsme se rozhodli kvůli úsporám realizovat bez generálního dodavatele, a tak se nám tam střídali různí řemeslníci a firmy. Architekti nás od toho trochu zrazovali s tím, že se určitě objeví vetší množství komplikací. Musíme uznat, že to bylo velmi náročné, ale už se těšíme na to, až se nastěhujeme.

Číst celou referenci

Úpravy chaty v Třebíči

Hlavní kvalitou pozemku je volná plocha před objektem chaty a některé vzrostlé stromy. Zvláštností je pak přítomnost náhonu. Obytný prostor současné chaty bude sjednocen, zvýšen odstraněním palubkového podhledu.

Některé stavební otvory budou zazděny a okno na západní straně bude rozšířeno a jeho parapet snížen tak, aby bylo možné volně přecházet mezi obytným prostorem a novou terasou. Přístavba je navržena v tak kompaktním objemu kvůli minimalizaci stavebních nákladů. Nabízí skromný, ale dostatečný komfort k osobní hygieně i přespání.

místo: Třebíč
klient: soukromý investor
autoři: Jaroslav Hulín, Jiří Pavlíček, Justýna Špálková
studie: 2012
realizace: 2012-*

Více informací

Rozhovor s  Echorost architekti

Jak byste charakterizovali Vás ateliér?
JH: Já bych řekl – inteligentní, pracovití, otevření … a nejsme zabednění.

JH: Design se strašně rychle okouká. Co je dnes v módě, za 5 let být nemusí. Nejsme designéři v českém slova smyslu, spíš bych řekl, že jsme designéři v anglickém slova smyslu, tedy v podstatě lidi, co hledají řešení.

Jaké zakázky Vás baví?
JP: Kdybych si měl vybájit jakoukoli zakázku, tak by to byla asi nějaká stavba, která má přesah do veřejného sektoru, kde to nebude jen o privátních zájmech, ale co by mě zajímalo je to, že bychom pak mohli architekturou promlouvat více do společnosti a vytvořit tak něco, co třeba zlepší veřejný prostor.

V čem je Vaše největší síla?
JH: Nejvíce nám sedí zakázky, kde je více kritérií a parametrů, kde se člověk v tom úkolu začíná ztrácet, kdy kritéria jsou protichůdná, požadavky jsou z několika stran a na začátku nevidíme žádný průnik. Když se nám jej pak podaří nalézt, tak si říkáme, že to je vlastně ta naše přidaná hodnota, to jsou ty peníze, které jsme si vydělali. Pak i umíme klientovi vysvětlit, k čemu je architekt dobrý.

Jak spolupracujete se svými klienty?
JP: Většina klientů za námi přijde s tím, že chce kuchyni, obývák, ložnice, ale někdy to nemusí být pravda. Jde o to, že každý má v kuchyni jiné priority. Někdo ji chce mít jako šperk a vlastně v ní ani nevaří. Někdo je vařením naopak posedlý a tráví v kuchyni většinu času a chce ji mít super praktickou. Je velký rozdíl, jestli jde o rodinu, která nemá téměř žádné návštěvy nebo naopak rodina, která žije silným sociálním životem a často se u nich pořádají večírky nebo u nich přespávají známí. Snažíme se tedy z klientů získat informace o tom, jak žijí, jakým způsobem užívají svůj byt nebo dům, respektive jak by ho chtěli užívat. Podle toho pak můžeme navrhovat.

Proč si najmout Echorost?
JH: Jsme jedna z mála kanceláří, která si dovede sama spoustu věcí spočítat už ve fázi studie. Ať už to jsou jednoduché statické výpočty nebo naprosto detailní výpočet stavební fyziky, vytápění a chování domu. Když se dům udělá na začátku špatně a pak tam někdo přijde a dá tam klimatizaci, tak dům nebude přehřívat, ale daleko jednodušší je dům navrhnout na začátku správně a dům se pak přehřívat nebude.

Co Vás na práci architekta nejvíc baví?
JP: Mě na architektuře baví přesah do veřejného zájmu, kdy má architekt možnost navrhovat nejen něco hezkého, ale zároveň má možnost ovlivnit veřejný prostor nebo i někam posunout společnost.

Co Vás inspiruje?
JH: Nás inspiruje málo peněz na projekt.

Kde se vidíte za 10 let?
Chtěli bychom se rozrůst a mít větší množství a škálu zakázek, abychom si mohli více vybírat a pracovat na tom, co nás nejvíc baví a kde jsme nejvíc k užitku.

Přepis videorozhovoru

Byt na Smíchově

Architekt, vlastní byt na Smíchově

Byt jsem si dělal pro sebe, vrátil jsem se z Londýna, chvíli bydlel na Malé Straně a pak půl roku hledal byt/prostor, na který bych měl, byl by v rozvíjející se lokalitě a dal by se i docela radikálně upravit.

Vybydlený přízemní byt ve smíchovském činžáku bez toalety, s plísní na zdech a s výhledem do zahrady, která připomínala skládku, se neprodával moc dobře, o to lepší ale byla cena. Chtělo to nespěchat, od složení zálohy k nastěhování to trvalo rok a půl. Žádal jsem o stavební povolení (zásah do nosné zdi, souhlas památkářů s vybouráním parapetu), některá řešení se líhla postupně a některé práce jsem dělal sám. Na všechno nebyly peníze hned, ale s tím se počítalo. Dva roky jsem v bytě bydlel a ještě dodělával maličkosti. Půl roku se mnou bydlel ve druhé ložnici spolubydlící, teď ho pronajímám. Přestěhoval jsem se k přítelkyni, měla také svůj byt. Jeden z nás se přestěhovat musel a teď to máme oba blíž do práce. Všechno naplánovat nejde, i když se ukázalo, že byl velmi dobrý nápad neřešit byt pouze pro sebe a své tehdejší potřeby, ale uspořádat jej tak, abych v něm mohl žít sám, se spolubydlícím, přítelkyní, dětmi, nebo jej dle potřeby pronajmout či výhodně prodat.

Přepis videorozhovoru

Architekt, vlastní byt na Smíchově

Byt na Smíchově

Byt jsem si dělal pro sebe, vrátil jsem se z Londýna, chvíli bydlel na Malé Straně a pak půl roku hledal byt/prostor, na který bych měl, byl by v rozvíjející se lokalitě a dal by se i docela radikálně upravit.

Vybydlený přízemní byt ve smíchovském činžáku bez toalety, s plísní na zdech a s výhledem do zahrady, která připomínala skládku, se neprodával moc dobře, o to lepší ale byla cena. Chtělo to nespěchat, od složení zálohy k nastěhování to trvalo rok a půl. Žádal jsem o stavební povolení (zásah do nosné zdi, souhlas památkářů s vybouráním parapetu), některá řešení se líhla postupně a některé práce jsem dělal sám. Na všechno nebyly peníze hned, ale s tím se počítalo. Dva roky jsem v bytě bydlel a ještě dodělával maličkosti. Půl roku se mnou bydlel ve druhé ložnici spolubydlící, teď ho pronajímám. Přestěhoval jsem se k přítelkyni, měla také svůj byt. Jeden z nás se přestěhovat musel a teď to máme oba blíž do práce. Všechno naplánovat nejde, i když se ukázalo, že byl velmi dobrý nápad neřešit byt pouze pro sebe a své tehdejší potřeby, ale uspořádat jej tak, abych v něm mohl žít sám, se spolubydlícím, přítelkyní, dětmi, nebo jej dle potřeby pronajmout či výhodně prodat.

Majitelé pasivní vily v Hradci Králové

Pasivní vila v Hradci Králové

Chtěli jsme si postavit dům, který by měl nízké náklady na provoz a minimální nároky na údržbu. Požadovali jsme dům, který by zatěžoval životní prostředí co nejméně a zároveň byl z kvalitních materiálů.

Bylo velmi složité najít pozemek, který by byl v klidné lokalitě a zároveň dobře dopravně dostupný do centra. To se nám nakonec podařilo, ale za cenu toho, že neměl ideální tvar ani složení zeminy pro stavbu domu. Původně bylo v místech pozemku jezírko. Hned počáteční návrhy dispozice domu a jeho umístění na pozemku nám vyhovovaly. O něco déle jsme se s architekty domlouvali na vnější podobě domu, nakonec ale našli řešení, se kterým jsme maximálně spokojeni. Nejobtížnější byla z našeho pohledu samotná stavba domu a jeho uvedení do provozu. Byli jsme rádi, že jsme si vybrali zkušenou stavební firmu, která se specializuje na pasivní domy. I přesto to nebyl jednoduchý proces a upřímně si nedovedeme představit, co by se dělo, kdybychom ho podstoupili s obyčejnou stavební firmou. Uvedení domu do provozu vyžadovalo trpělivost především z důvodu složitých technologií, které jsou v domě nainstalovány. Nyní si už ale užíváme všechny výhody, které poskytuje pasivní dům.

Majitelé rekonstrukce vily v Českém Krumlově

Rekonstrukce vily v Českém Krumlově

Návrh od architektů se nám velmi zamlouval. Líbila se nám hlavní myšlenka projektu – architekti umístili obývací pokoj s kuchyní do patra a propojili ho s galerií v podkroví, zatímco ložnice situovali do vstupního podlaží.

Líbil se nám také celkový přístup architektů v průběhu návrhu. Pracovali s velkým množstvím variant a návrh postupně zdokonalovali podle našich představ. Se studií jsme byli tedy maximálně spokojení. Vzhledem k omezenému rozpočtu na rekonstrukci jsme museli z některých našich představ slevit a něco jsme odložili do další fáze. Většina věcí ale odpovídá našim původním představám, které jsme měli ještě předtím, než jsme oslovili architekty. Stavbu jsme se rozhodli kvůli úsporám realizovat bez generálního dodavatele, a tak se nám tam střídali různí řemeslníci a firmy. Architekti nás od toho trochu zrazovali s tím, že se určitě objeví vetší množství komplikací. Musíme uznat, že to bylo velmi náročné, ale už se těšíme na to, až se nastěhujeme.