Sjednat schůzku
udělejte krok správným směrem…

Mooza architecture

Architekt, Praha

Návrhy Vám udělá každý, ale s námi Vás políbí Mooza.


Sídlíme v Praze.

Studio Mooza architecture jsme založily v roce 2013 na základě předchozí spolupráce a vzájemného porozumění. Rozdílnost našich povah a přístupu paradoxně podporuje harmonii našich návrhů.
Nabízíme komplexní služby na poli architektury a designu od prvotních konceptů až po realizaci.

Ručíme za osobní a nápaditý přístup. Dotáhnout projekt do konce Vám pomůžeme klidně i vlastníma rukama!

Ing. arch. Klára Císařovská
2013 – Mooza architecture
praxe: Archicult, Atelier 6, ORIGINS, Ateliér Botič
vzdělání: FA TU Delft Nizozemí, FA ČVUT Praha

Ing. arch. Petra Bíšková
2013 – Mooza architecture
praxe: Grido, Archicult, Breakpoint, DNA Architects, Helika, Tectum Bohemia
vzdělání: FA ČVUT Praha

Byt na modré vlně

Původní byt čítal separátní kuchyni, velkorysý obývák, pokoj, koupelnu a poměrně širokou chodbu. Klienti si však přáli zanechání velkého pokoje pouze pro děti, tedy vyvstávala otázka kam umístit jejich ložnici. Řešení jsme nalezli v kuchyni. A to doslova.

Namísto stávající kuchyně je nyní ložnice, sice skromných rozměrů, takže připomíná jakousi kajutu, ale svému účelu slouží, myslíme, dostatečně. Nová kuchyně se naopak bez problémů vešla i s jídelnou do obývacího pokoje. Z ložnice je možný přímý vstup do dětského pokoje, a také skrz „tajné“ dveře zabudované v kuchyňské lince, do obývacího pokoje.

Materiály a doplňky nesou všechny stejný „punc“ a to modrou petrolejovou barvu v kombinaci s dekorem dubu. Jako společný jmenovatel si majitelé totiž zvolili námořní a cestovatelskou tematiku, proto se v bytě objevují i motivy kruhových dveřních světlíků, ručně kresleného vlnobití v dětském pokoji a také záchranných kruhů v ložnici. Stylizovaná vlna probíhá i koupelnou a WC, v podobě bílo-modré velkoformátové mozaiky.

Klienti se nechali vtáhnout do hry s tímto konceptem a po celou dobu se aktivně zapojovali i při hledání různých doplňujících dekorací jako obrazy z vyplaveného dřeva či jiných doplňků.

Autor: Mooza architecture
Lokalita: Praha, Košíře
Projekt – realizace: 2016
užitná plocha: 81 m2
Fotografie: Iveta Kopicová

Více informací

Mezonetový byt v Brně

Byt se nachází ve starším Brněnském domě nedaleko pivovaru. Původně nabízel malé byty pravděpodobně právě pro zaměstnance pivovaru. Některý z předchozích majitelů propojil dva byty nad sebou do jednoho většího mezonetového bytu. A v takovém stávajícím stavu byt koupila i naše klientka.

Předchozí stavební zásahy vyžadovaly propojení obou pater vnitřním schodištěm. To bylo bohužel orientováno trochu nešťastně s výstupem směrem k oknům. Původní dispozice bytu tedy nabízela obývací pokoj s kuchyní a toaletu v prvním patře a dvě průchozí ložnice a koupelnu v patře druhém.
Nejdůležitějším bodem rekonstrukce bytu byla změna orientace stávajícího schodiště. Výstup v druhém patře tak umožnil vytvořit chodbu z ní přístupné dvě ložnice a koupelnu. Prostor nad schody byl využit jako vyvýšená postel vyrobená truhlářem na míru. Poslední dispoziční úpravou bylo vytvoření předsíně v prvním patře. Luxferová stěna poloprůhledně oddělila věšáky na kabáty od kuchyně. Dále přišla na řadu výměna podlahové krytiny v celém bytě a nové obklady ve stávající toaletě a samozřejmě i v nové koupelně.
Schodiště zde hraje hlavní roli, proto mu byla věnována pozornost i při vlastním interiérovém vybavení. Místem bylo nutno šetřit kde to šlo, a proto je v prvním patře prostor pod schody využit vestavěnou pohovkou s úložným boxem, která vyplnila i půlkruhovou niku. Na atypickou pohovku navazuje zábradlí se stylizovanou mříží, jejíž až molekulární struktura odkazuje na vědeckou profesi paní majitelky. V prvním patře se prostor nad schody využívá již zmíněnou postelí. Nad hlavou je pak pamatováno i na pár poliček, namísto nočního stolku. Kuchyňská linka, kterou v bytě zanechali původní majitelé prozatím slouží svému účelu a v budoucnu bude pravděpodobně nahrazena linkou novou. Koupelna v druhém patře je obložena mozaikou s kruhovým dekorem, kde se střídají bílé a tmavě-modré plochy. Do bílé plochy je zakomponován drobný dekor z modrých koleček, která na svá místa dle našeho návrhu umístili šikovní řemeslníci.
Celkové řešení bytu nabídlo praktičtější dispoziční využití i dostatek prostoru pro umístění mnoha knih, květin, suvenýrů z cest i dárků od rodiny a přátel, které majitele obklopují.

Autoři: Mooza architecture
Lokalita: Brno
Projekt – realizace: 2014
Užitná plocha: 72m2
Fotografie: Iveta Kopicová

Více informací

Jana Didi

Klára a Petra z Moozy dokázaly z mého malého bytu vyždímat maximum; i přes respektování mých poněkud nepraktických přání (velký gauč, velká knihovna) je v bytě dost úložných prostor a celý byt působí funkčně. i díky nim jsem v novém bytě zakořenila velmi rychle a teď je mi tu nejlíp na světě :)

Číst celou referenci

Mezonetový byt v Holešovicích

Malé a proměnlivé. Dvě klíčová slova, která charakterizují návrh interiéru podkrovní mezonetové garsonky. Daný prostor je sice velkorysý na výšku, nicméně co se týče půdorysné plochy, tak je spíše skromnější. Výzva tedy byla – najít zde místo pro spaní, vaření, stolování, posezení s přáteli nebo u filmu, pracovní stůl a v neposlední řadě na uložení mnoha věcí, které patří k aktivnímu životu.

Řešení jsme nalezli v proměnlivosti a jednoduchosti prostředí. Základním prvkem jsou zde schody – truhlářský prvek na míru, který plynule navazuje na typovou kuchyni. Ve schodech se ukrývají spížní zásoby, pračka a poskytují tolik nezbytné úložné prostory. Jako sezení jsme volili sedací pytle, které lze variabilně přesouvat po místnosti. V kombinaci se sklápěcím stolkem vytváří možnost jak pro posezení u večeře, tak pro sledování filmu na velkém plátně. Horní patro je od spodního odděleno bílými roletami, které lze dle potřeby vytáhnout. Za roletami se v horním patře skrývá pracovní stůl a postel. Postel má za zády další skříň na míru a je kombinací peřiňáku, knihovničky a otevřených nik jako odkladních ploch. To vše přisvětleno střešními okny.

Autor: Mooza architecture
Lokalita: Praha, Holešovice
Projekt – realizace: průběžně 2012-2014
užitná plocha: 40m2
Fotografie: Robert Žákovič, Iveta Kopicová, Martina Netíková

Více informací

Byt v Holešovicích pro mladého muže

Návrh rekonstrukce bytu pro mladého muže provázela tři hesla – elegance, střídmost, sebevědomí.
Prvním krokem bylo vyčistit prostor o stávající příčky. Nově pak byla vystavěna příčka, která vymezila ložnici v prostoru obývacího pokoje. Výsledný obytný prostor je volný, vzdušný.

Dalším zásadním krokem bylo vytvoření malé komory, kde byla umístěna pračka a nový kotel. V koupelně tak vzniklo místo na průchozí sprchu a umyvadlo, které v původní koupelně chybělo.
Materiálové a barevné řešení navázalo na použitý stávající nábytek – bílá barva a tmavý dekor wenge, doplněný o nadčasovou a elegantní tmavě modrou barvu. Nejvýraznějším prvkem, který si majitel přál od samého začátku jsou barevné grafické potisky. Navrhli jsme abstraktní vzor vycházející z českého umění 60. let

Autor: Mooza architecture
Lokalita: Praha, Holešovice
Projekt – realizace: 2014
užitná plocha: 40m2
Fotografie: Robert Žákovič

Více informací

Ferdinand Lucek

Tak pěkný byt bych si bez spolupráce s Moozou ani nedokázal představit. Občas se jen tak ve svém bytě zastavím, rozhlédnu se a s radostí si připomenu, jak pěkný můj byt je.

Číst celou referenci

Byt s akváriem

Zadáním mladého páru, který nás oslovil pro kompletní přestavbu jejich bytu, bylo vytvořit současný a svěží prostor, v původním bytě po rodičích. Dalším zajímavým tématem bylo umístění velkoobjemového akvária do obývacího prostoru.

Hlavním znakem stávající dispozice bytu byla předimenzovaná a zdvojená chodba, která zabírala neúměrně mnoho místa. Jako návrh jsme zvolili poměrně radikální řešení – odstranění příček mezi kuchyní a obývákem a dále mezi chodbami a obývákem umožnilo volné pole pro další uvažování. Celý prostor, včetně koupelny a WC se sjednotil jednotnou podlahovou krytinou – červenohnědým marmoleem. Původní zónování obývák/kuchyně/chodba zůstalo zachováno díky vsazení nábytkového boxu, který je multifunkční. Ze strany chodby funguje jako botník, ze strany kuchyně jako spižírna a ze strany obýváku jako další úložné prostory. Na tento box navazuje plynule jídelní stůl, který je ve stejné úrovni se zmiňovaným akváriem. Rybičky tak mohou být součástí veškerého dění na stole. Materiál boxu a dalších dřevěných prvků je jasanová dýha se zajímavou kresbou.
Jako kryt topení jsme nechali vyrobit proděravěné desky s kruhovým motivem, které umožňují cirkulaci vzduchu. Na vrchu nahrazují původně chybějící parapety. Toto celé pak navazuje ve stejné výšce na kuchyňskou linku.
Koupelna a WC zůstaly dispozičně stejné, dostaly však nové obklady a zařizovací předměty. Nejvýraznějším prvkem je kvarcitová mozaika, která je na zadní stěně obou místností.

Autor: Mooza architecture
Lokalita: Praha, Bohnice
Projekt – realizace: 2014
Užitná plocha: 84 m2
Fotografie: Robert Žákovič

Více informací

Eva Foksová, Martin Orlet

Na možnost řešení dispozice bytu, které navrhly Klára s Petrou, bychom nikdy sami nepřišli. A nejlepší na tom je, že to nejen dobře vypadá, ale je to také neuvěřitelně funkční. Spolupráce samotná neměla chybu. Pracovaly s našimi přáními, nápady i úlety tak, že z toho vznikl prostor, ve kterém je radost žít. Do toho se neskutečným způsobem trefily do našeho vkusu – Jednoduchost, lehkost a svěžest.

Číst celou referenci

RD Soběšovice

Návrh v sobě naplňuje potřeby 6-ti členné rodiny. Proti sobě stojí dvě stavby – objemově větší obytná a naproti hobby-domek, nad kterým je nadstavěná hrací/vyhlídková věž. Propojené jsou krčkem – krytou pergolou, či verandou. Mezi stavbami vzniká dialog.

Dům: Dvoupodlažní stavba s pultovou střechou se otvírá na jih. V prvním podlaží a v kontaktu s pergolou jsme navrhli prostorné obývací sezení, kde využíváme kombinace pevné pohodlné pohovky a mobilních sedacích vaků pro mladší členy rodiny. Zajímavý prvek jsou schody s krbem, knihovnou a čtecí zašívárnou, které budou tvořit dominantu místnosti. Druhé patro je dětské království, kde jsou dispozici 3 ložnice, z nichž jedna je později dělitelná. Dále pak koupelna a tři šatny. Hned vedle schodů se nachází koutek, který je jakýmsi vikýřem s opačným sklonem střechy a oknem ze kterého se nabízí opět pěkný výhled na severní stranu a v noci by se z tohoto místa mohla stát observatoř. Ve dne zde může být počítačový koutek, herna, společný prostor dětí.
Věž: Ač je to stavba vysoká a nabízí pohled do krásné krajiny, která se rozprostírá na severní části pozemku, tak objemově a co se týče spotřebovaného materiálu, by to měla být velice minimalistická dřevěná konstrukce. Inspirací pro nás byly posedy v krajině.

Autor: Mooza architecture
Lokalita: Praha, Bohnice
Projekt: 2013
Užitná plocha: 212 m2
Vizualizace: Mooza architecture

Více informací

Showroom kosmetiky na Vinohradech

Showroom s luxusními kosmetickými přípravky našel své místo v krásném vzdušném dvoupatrovém prostoru na Vinohradech. Původní funkce zde byl ateliér módní návrhářky, takže zařízení se muselo kompletně proměnit.

Celý návrh propojuje motiv zlatých šupin, které jako kůže obkládají zdi, plynule přecházejí jako podhled na strop a u oken také kryjí boxy na rolety. Zlatá barva a forma šupin také odkazují na funkci nabízených výrobků – samoopalovací kosmetiku.

Původní osvětlení, spíše kancelářského typu nutné pro precizní práci módní návrhářky jsme nahradily větším množstvím malých zdrojů, krytých ve skleněných baňkách.

Speciální produkty jsou umístěny ve vysokých subtilních sklenicích na kovových nohách, volně rozmístěny v prostoru a tvoří pomyslnou protiváhu skleněným svítidlům. Větší množství produktů lze umístit na podélnou skleněnou polici a do bílé nenápadné skříňky pod ní.

Autor: Mooza architecture
Lokalita: Praha, Vinohrady
Projekt – realizace: 2014
Užitná plocha: 110 m2
Fotografie: Václav Kahoun

Více informací

Josef Šopík

Všichni zákazníci při vstupu do našeho kosmetického showroomu o designu interiéru ztratí slovo……. Mooza asi udělala fantastickou práci :)

Číst celou referenci

Rozhovor s  Mooza architecture

PŘIPRAVUJEME

Přepis videorozhovoru

Jana Didi

Mezonetový byt v Brně

Klára a Petra z Moozy dokázaly z mého malého bytu vyždímat maximum; i přes respektování mých poněkud nepraktických přání (velký gauč, velká knihovna) je v bytě dost úložných prostor a celý byt působí funkčně. i díky nim jsem v novém bytě zakořenila velmi rychle a teď je mi tu nejlíp na světě :)

Ferdinand Lucek

Byt v Holešovicích pro mladého muže

Tak pěkný byt bych si bez spolupráce s Moozou ani nedokázal představit. Občas se jen tak ve svém bytě zastavím, rozhlédnu se a s radostí si připomenu, jak pěkný můj byt je.

Eva Foksová, Martin Orlet

Byt s akváriem

Na možnost řešení dispozice bytu, které navrhly Klára s Petrou, bychom nikdy sami nepřišli. A nejlepší na tom je, že to nejen dobře vypadá, ale je to také neuvěřitelně funkční. Spolupráce samotná neměla chybu. Pracovaly s našimi přáními, nápady i úlety tak, že z toho vznikl prostor, ve kterém je radost žít. Do toho se neskutečným způsobem trefily do našeho vkusu – Jednoduchost, lehkost a svěžest.

Josef Šopík

Showroom kosmetiky na Vinohradech

Všichni zákazníci při vstupu do našeho kosmetického showroomu o designu interiéru ztratí slovo……. Mooza asi udělala fantastickou práci :)