Sjednat schůzku
udělejte krok správným směrem…

Progres atelier

Architekt, Praha

Jen při respektování jedinečnosti podmínek každého projektu může vzniknout architektura. Silná, fungující, vyvážená. Přiměřená místu i individualitě klienta. Výsledek dialogu tří stran – klienta, architekta a místa.


Atelier byl založen Vojtěchem Kaasem a Janem Kalivodou v roce 2006. Oba architekti v minulosti nezávisle spolupracovali s různými ateliery. Od tvorby urbanistických plánů (mezinárodní workshop River Gardens – Karlín, workshop Bogota), projektů administrativních budov (BB Centrum, Budějovická), obytných budov (Šmukýřka, Košíře) veřejných budov (Costarica, Stagehouse) po řadu rodinných domů.

Ing. arch. Vojtěch Kaas
2006 – Progres atelier
praxe: ateliér Kunc
vzdělání: FA ČVUT Praha

Ing. arch. Jan Kalivoda
2006 – Progres atelier
praxe: Aulík Fišer architekti
vzdělání: FA ČVUT Praha

RD v Družci

Navrhovaný objekt je citlivě zasazen do území, dbá na pozitivní využití výrazné morfologie pozemku a snaží se být pokorný k místu i okolí. Výrazně svažitý terén a snaha o zachování jeho původní modelace umožnily zapustit část nadzemního obytného podlaží pod okolní úroveň. Dům tak splývá s pozemkem, dává dýchat sousedním objektům a nevytváří výškovou bariéru.

Díky postupnému zanořování hmoty směrem k severní hraně pozemku působí velmi subtilně a z prostoru ulice je dominantní pouze jeho jižní část. Hmota vhodně navazuje na polohu okolních domů, doplňuje nedefinovanou uliční frontu a vytváří tak jednotící charakter uličního profilu.
Objekt má dvě podlaží – nadzemní obytné a podzemní, ve kterém jsou umístěny veškeré technické a skladové prostory. Nadzemní část se skládá ze dvou materiálů – tvrdé „skořápky“ a měkkého vnitřku. Ochrannou slupku tvoří sklocementové desky přesného rastru osazené na čelních stěnách, soklu a atice. Vnitřní měkká část domu, která ukrývá život je navržena z dřevěných fasádních prken ze sibiřského modřínu. Vzniká tak kontrast mezi pevným a nestárnoucím materiálem, který chrání obyvatele domu a přírodním dřevěným prvkem, který žije se svými obyvateli a v průběhu času se mění.

projekt a realizace: 2010 – 2012
poloha: Družec
investor: soukromá osoba
plocha: 322 m2

Více informací

Rekonstrukce bytu na Letné

V době svého vzniku byl v prvním patře secesního činžovního domu jeden byt. V éře komunismu brutálně a necitlivě rozdělen na tři jednotky. Klient koupil tato tři torza a stanovil jednoduché zadání: vytvořit opět jeden fungující celek, soudobé bydlení v symbióze s původním jádrem.

Cílem konceptu bylo zachovat hodnotné části historického originálu a minimem zásahů vytvořit nové kvalitní prostředí pro bydlení na hranici soudobého a minulého. Jednoduchá dispoziční úprava umožnila dosáhnout současných standardů bydlení v celém bytě. Každá z částí stávajícícho konstrukčního trojtraktu je využita pro jinou funkci. Na východ jsou orientovány klidové části – ložnice a pokoje se svoji intimitou. Uprostřed kotví hutný servisní „motor“, obsahující koupelny, toaletu, technickou místnost a všepropojující dřevěnou vstupní halu. V západní části umožňuje probourání tří pokojů do jednoho velkorysého obytného prostoru vložit novou nezávislou prostorovou strukturu – Hada.

Had proplouvá secesním obalem, nechává mu dýchat a svým polotransparentním tělem dává vzniknout polopropojeným subprostorům a mikrosvětům. Ocelová kostra opláštěná pískovaným plexisklem obsahuje všechny potřebné funkce – kuchyni, sezení, úložné prostory, kompletní osvětlení, lednici, vinotéku, rozvody elektro, vody, vzduchotechniky, posuvné stěny pro oddělení části s televizí na separátní domácí kino… Díky tomu nebylo téměř nutné zasahovat během přestavby do stěn, dřevěných obložení a stropů s krásnými řemeslnými detaily.
Celková nálada se mění s denní i roční dobou podle toho, jaké světlo právě na objekt dopadá, kolik ho prostupuje dále či se odráží, kde jak a čím je had naplněn. Při pohybu prostorem se mění také dojmy – neustále se otvírají a zavírají různé průhledy, střídají se světelné nálady, mění se výškové i půdorysné souvislosti. Entita z přítomnosti tak levituje uprostřed historického kontextu a tvoří s ním synergický celek.

projekt a realizace: 2006 – 2011
poloha: Letná – Praha
investor: soukromá osoba
plocha: 167 m2

Více informací

Majitel bytu

Když jsme vybírali architektonické studio, kterému byt svěříme, doporučil mi kolega z práce Atelier Progres. Viděl jsem jejich realizace a zaujala mne koncepčnost myšlení, kterým se liší od ostatních ateliérů.

Číst celou referenci

Vestavba v Horšovském Týně

V minulosti klient rekonstruoval dva historické domy v centru města. Po několika letech užívání z jeho strany vznikla potřeba vytvořit separátní přechodné ubytování pro 1-2 osoby, které by mělo obsahovat větší obytnou místnost/ložnici plus veškeré potřebné zázemí (kuchyňka, koupelna, toaleta). Doplnit citlivě stávající objekty drobnou dostavbou a jejím napojením na nevyužitou část jednoho z domů vytvořit fungující celek s důrazem na jednoduchost a vizuální úspornost.

Úpravou krovu spojujícího dvě hlavní hmoty barokních domů vznikl prostor pro obytnou část – hnízdo kryté ze strany rušné ulice, pečlivě usazené ve výšce s fantastickým výhledem na řeku a historické jádro města se zámkem. Díky dispoziční úpravě přilehlých prostor fungující zcela nezávisle.

Dostavba se nachází v druhém podlaží nad labyrintem přízemních objektů navazujících na hlavní hmoty domů. Střechy těchto objektů tvoří platformu, kterou využívá „druhá“ vrstva bydlení jako soustavu srostlých teras různých úrovní. Přístup do 2NP zajišťuje hlavní domovní schodiště, ze kterého se vstupuje do malé haly s kuchyňkou. Na ní jsou napojeny všechny ostatní prostory – hlavní obytná místnost, koupelna a toaleta.

Hmota dostavby je přikryta lapidární dřevěnou fasádou. Různé hustoty dřevěného rastru umožnily rozmanitou práci s prostupem světla a slunce do vnitřních prostor. Část roštu před velkorysým okenním otvorem je posuvná – funguje jako slunolam, ochranná mříž a při odsunutí do souvrství fasády zcela zmizí. Dřevěná paluba exteriérové terasy tak proplouvá do interiéru a spolu s minimem volně stojícího nábytku vyrobeného ve stejném materiálu jako podlaha tvoří pokračování exterieru – interierovou krajinu.
Před menším z oken je osazena krycí deska s kruhovou perforací, která do interieru přes den vysílá pole slunečních paprsků a v noci naopak zde integrovaná svítidla osvětlují terasu. V horní části vestavěné skříně je skryta sada zářivek, která přes šikmý strop nepřímo nasvětluje obytný prostor.

V celé realizaci je použito minimum materiálů – dubové dřevo na podlahu a solitérní nábytek, tropické dřevo do koupelny, lakovaná mdf na vestavěné kusy a cementová stěrka (v přírodním a probarvovaném provedení) do koupelny a WC.

projekt a realizace: 2006 – 2008
poloha: Horšovský Týn
investor: soukromá osoba
plocha: 75 m2
náklady: 500 tis.

Více informací

Rozhovor s  Progres atelier

PŘIPRAVUJEME

Přepis videorozhovoru

Majitel bytu

Rekonstrukce bytu na Letné

Když jsme vybírali architektonické studio, kterému byt svěříme, doporučil mi kolega z práce Atelier Progres. Viděl jsem jejich realizace a zaujala mne koncepčnost myšlení, kterým se liší od ostatních ateliérů.