Sjednat schůzku
udělejte krok správným směrem…

Xtopix

Architekt, Praha, Ostrava

Poznání, hledání, diskutování, snoubení, precizování, realizování, oslavování. Jasně, spolehlivě, s nadšením, elánem a přesahem.


Sídlíme v Praze a Ostravě.

Podstata a princip naší práce je zakódován do formulky “XTOPIX“. Anglickému, hovorově psanému „topics“ předsazujeme „x“ s odkazem na oborovou multidisciplinaritu (x témat). Prolínání architektury, vztahu k veřejnému prostranství, umění a designu, které se snažíme napříč projekty pěstovat, představuje základ naší filozofie.
Ohnisko naší práce neomezujeme urputným budováním vlastního unifikovaného rukopisu, nýbrž opíráme o poznání specifik, východisek a potenciálů každého zadání – prosazujeme kontextuální přístup založený na lokálních skutečnostech a vazbách. U rezidenčních projektů dominují snahy o rozklíčování klientových představ, nalezení podstatných témat, jejich správné zpracování a přenesení do návrhu. Nejde o vnucování vlastních idejí, nýbrž o odhalování potenciálů klientovi blízkých skutečností. Investor se pak s řešením snadno identifikuje a radostně sžívá, což je podstatou naší práce.

Ing. arch. Pavel Buryška
2011 – XTOPIX architekti s.r.o.
praxe: Jiran Kohout architekti / Centrum kvality bydlení (Praha), Neutelings Riedijk architects (Rotterdam)
vzdělání: FA ČVUT Praha (2009–2011); FA VUT Brno (2004–2009)

Ing. arch. Barbora Mikitová
2011 – XTOPIX architekti s.r.o.
praxe: Jiran Kohout architekti / Centrum kvality bydlení (Praha), Kuba & Pilař architekti (Brno), Neutelings Riedijk architects (Rotterdam)
vzdělání: doktorské studium FA ČVUT Praha (2012–nyní), FA ČVUT Praha (2009–2011); Fakulteta za architekturo, Univerza v Ljubljani (2007); FA VUT Brno (2004–2009)

Byt se zrcadlem

Malé byty vždy představují velké výzvy. Obvykle se hledá efektivní způsob uspořádání prostoru, který nabídne přednosti bytů většího rozsahu, tedy velkorysou obytnou část ve vazbě na kuchyň, samostatnou ložnici, veškeré sociální zázemí a dostatečné úložné prostory. Vedle toho si prostor žádá zachování volnosti a vzdušnosti. Připojí-li se nakonec požadavek na možnost zavěšení několika rozměrných obrazů, může se zdát, že stojíte před nesplnitelným zadáním.

44 m2 plochy bytu ve Vršovicích přesto veškeré požadavky pojalo. Podmínkou úspěchu byly dvě zásadní změny v dispozicích. Jednak přehodnocení původního řešení vstupu, kde na úkor koupelny s vanou došlo k doplnění předsíně vybavené úložnými prostory. Podstatnější úpravu pak představovala reorganizace kuchyně a obývacího pokoje, která oběma částem vymezila prostory adekvátních dimenzí a uvolnila stěny možnosti zavěšení obrazů. S cílem optického zvětšení prostoru interiér ozdobilo velkoformátové zrcadlo. Podlaha, osvětlení a pohyblivé stolky z hrubě opracovaného ořechového dřeva představují sjednocující prvky interiéru.

Autor: XTOPIX, Pavel Buryška, Barbora Mikitová
Rok: 2014
Typ stavby: interiér bytu
Lokalita: Praha Vršovice
Status: realizace
Užitná plocha: 44m2
Foto: Ondřej Tylčer

Více informací

Majitelka Bytu se zrcadlem

Bára s Pavlem přistupují k vašemu projektu jako k vám, k osobnosti, ne jen ke stavbě jako takové. Od prvních skic bylo jasné, že tohle jsem já, jakkoliv jsem si nic takového nedokázala představit. A jakmile se přidělalo poslední světlo, byla jsem hned ‘doma’. Bára s Pavlem je zároveň unikátní spojení něčeho naprosto netradičního, nového, ale přitom jednoduchého a maximálně účelného.

Když se dostaneme ke kvalitám této dvojky jako ‘service provideru’, není absolutně co dodat. Celý projekt je od začátku v jejich rukou a šlape perfektně. Dozor stavby, koordinace dodavatelů, závěrečné úpravy, hlídáni rozpočtu, to je service k nezaplacení.

Číst celou referenci

Byt Žluťák

Odchýlení se od zajetého standardu dřevěných podlah a bílých kuchyní charakterizuje primární tendenci koncepce interiéru bytu v novostavbě v pražských Strašnicích. Na jedné straně svou otevřeností slunci (skrze velkorysé balkóny) byt jistě ve své kategorii předčí podobné obytné prostory.

Na druhé straně se ovšem projevuje zcela typově. Chodbička, koupelna s WC, pokoj, do kterého se musí vejít kuchyň, jídelna i obývací prostor, další, srovnatelně velký pokoj ložnice a šatna. Vysoké členění tak malého prostoru, který může být optimálně využíván jedním až dvěma lidmi, celek rozbíjí za rouškou čitelnosti provozu.
Provázanost, plynulost a jednotu se do prostoru snaží vnést jednoduché materiálové a barevné pojetí povrchů. Intenzivní selekcí padla volba na světlou jarní žlutou. Barvu, která se projevuje na podlaze a vestavném nábytku. Určité splynutí zabraňuje jinak přílišnému kontrastu prvků, který v tak malém prostoru není žádoucí. Naopak podtržení prostorové kontinuity dodá dojem uvolněnosti a svobody.
Úspornost se dále promítá v homogenním uzpůsobení vestavného nábytku. Ten do sebe integruje maximum funkcí a úložného prostoru, čímž zbavuje zbytek bytu od zatížení jiným nezbytným vybavením.

Autor: XTOPIX, Pavel Buryška, Barbora Mikitová
Rok: 2012
Typ stavby: interiér bytu
Lokalita: Praha Strašnice
Status: realizace
Užitná plocha: 47m2
Foto: Dalibor Dzurilla

Více informací

Majitelka Bytu Žluťák

Když jsem poznala Báru a Pavla, měla jsem za to, že vím přesně, jak má můj budoucí 45-metrový byt v novostavbě vypadat. Převládající šedá, bílá, smetanová, čisté linie, jednoduchost. To jsem jim taky řekla. S čistými liniemi a jednoduchostí souhlasili.

Nicméně poté, co jsme spolu strávili nějaký čas, začali mě oba nenápadně “zpracovávat” ohledně mého výběru barev. To, že mě takřka terapeuticky rozebrali a nabídli mi místo šedi jasné barvy, ve kterých jsem se nakonec našla a převládly i v ostatních aspektech mého života, považuji za jejich největší úspěch a devizu. Ukázalo se, že jsem sebe sama natlačila do škatulky “šedá”, přestože něco uvnitř křičelo “barvy!!”. Nakonec mám celý byt žlutý, včetně většiny nábytku, přičemž koncept stejné barvy podlah a nábytku jsem předtím nikdy v rezidenčním bydlení neviděla (a údajně ho v tu dobu neviděli ani Bára s Pavlem :)) a jít do něčeho nevyzkoušeného a originálního pro mě byla doposud nevídaná odvaha, kterou bych bez nich nenalezla. Originalita a zároveň praktičnost jejich nápadů (u mě například způsob řešení úložných prostorů v opravdu malém bytě), technický perfekcionismus a neustálá podpora během stavebních úprav, kdy za mě Bára s Pavlem řešili opravdu všechno, to celé mi bezbolestně přineslo byt, který miluji a který si zamiloval každý, kdo do něj přišel; místo, které je pro mě zářivým a teplým útočištěm a pevnou základnou ve světě, který je často tak neuvěřitelně…šedý.

Číst celou referenci

Byt s mapou

Centrálně situovaná vstupní hala dělí dispozici bytu na část klidovou (ložnice) a část společenskou (obývací pokoj propojený s kuchyní). K umocnění jednoznačné orientace v prostoru je přistoupeno k odbourání zdi mezi kuchyní a halou. Tento krok přispívá k jasné přehlednosti a čitelnosti vlastního provozu.

Oddělení vstupní a pobytové části bytu je následně pouze naznačeno nábytkovým modulem, jenž svým členitým tvarem částečně kopíruje původní stopu dělící příčky. K dosažení maximální světlosti hluboké dispozice bytu záměrně dochází k barevnému oproštění. Podklad světlých odstínů zprostředkovává kontrast tyrkysových akcentů, jimž dominuje knihovna vsazená na pozadí nástěnné malby odkazující se na střípky z paměti klientky.

Autor: XTOPIX, Pavel Buryška, Barbora Mikitová
Rok: 2012
Typ stavby: interiér bytu
Lokalita: Praha Veleslavín
Status: realizace
Užitná plocha: 69m2
Foto: Ondřej Tylčer

Více informací

Parkové náměstí Fučíkova

Snaha o navrácení sídliště do centra života jeho obyvatel, ale i ostatních, žijících v jiných částech města, předurčila koncipování regenerace sídlištního prostoru Fučíkova v Plané. Jednotlivými kroky vrátit nebo vůbec vzbudit v lidech chuť na sídlišti nejenom bydlet (přespávat), ale trávit zde i volný čas.

Zaměříme-li se na danou oblast detailně, zjistíme, že to, co se zde odehrává denně, nehledě na kvalitu a úroveň daného prostředí, je sociální kontakt. Podpořme tuto silnou stránku prostoru, pakliže má v daném místě potenciál předurčený neustálým prouděním, procházením a potkáváním se lidí. Podpořme společenský charakter lokality a vytvořme na daných parcelách nové “náměstí”. Ovšem ne takové, jak ho známe z centra města. Uvažujme o náměstí, kde je možné si jen tak posedět, nebo se projít, korzovat, ale zároveň kde je možné a přípustné zahrát si streetball, kopanou, nebo se projet na kolečkových bruslích. Zároveň si představme náměstí, kde se pod širým nebem může odehrát divadelní představení bez nutnosti komplikované stavby tribun.
Uvažujme o náměstí, které vedle kulturně-společenské role sehrává úlohu životabudící. Mluvme o prostoru, jenž svým novým uspořádáním nabídne různá využití, se společným jmenovatelem – společenský kontakt. Ten, který sbližuje.

Autor: XTOPIX, Pavel Buryška, Barbora Mikitová
Rok: 2014
Typ stavby: parkové náměstí
Lokalita: Planá
Status: realizace
Foto: archiv XTOPIX

Více informací

Rozhovor s  Xtopix

PŘIPRAVUJEME

Přepis videorozhovoru

Majitelka Bytu se zrcadlem

Byt se zrcadlem

Bára s Pavlem přistupují k vašemu projektu jako k vám, k osobnosti, ne jen ke stavbě jako takové. Od prvních skic bylo jasné, že tohle jsem já, jakkoliv jsem si nic takového nedokázala představit. A jakmile se přidělalo poslední světlo, byla jsem hned ‘doma’. Bára s Pavlem je zároveň unikátní spojení něčeho naprosto netradičního, nového, ale přitom jednoduchého a maximálně účelného.

Když se dostaneme ke kvalitám této dvojky jako ‘service provideru’, není absolutně co dodat. Celý projekt je od začátku v jejich rukou a šlape perfektně. Dozor stavby, koordinace dodavatelů, závěrečné úpravy, hlídáni rozpočtu, to je service k nezaplacení.

Majitelka Bytu Žluťák

Byt Žluťák

Když jsem poznala Báru a Pavla, měla jsem za to, že vím přesně, jak má můj budoucí 45-metrový byt v novostavbě vypadat. Převládající šedá, bílá, smetanová, čisté linie, jednoduchost. To jsem jim taky řekla. S čistými liniemi a jednoduchostí souhlasili.

Nicméně poté, co jsme spolu strávili nějaký čas, začali mě oba nenápadně “zpracovávat” ohledně mého výběru barev. To, že mě takřka terapeuticky rozebrali a nabídli mi místo šedi jasné barvy, ve kterých jsem se nakonec našla a převládly i v ostatních aspektech mého života, považuji za jejich největší úspěch a devizu. Ukázalo se, že jsem sebe sama natlačila do škatulky “šedá”, přestože něco uvnitř křičelo “barvy!!”. Nakonec mám celý byt žlutý, včetně většiny nábytku, přičemž koncept stejné barvy podlah a nábytku jsem předtím nikdy v rezidenčním bydlení neviděla (a údajně ho v tu dobu neviděli ani Bára s Pavlem :)) a jít do něčeho nevyzkoušeného a originálního pro mě byla doposud nevídaná odvaha, kterou bych bez nich nenalezla. Originalita a zároveň praktičnost jejich nápadů (u mě například způsob řešení úložných prostorů v opravdu malém bytě), technický perfekcionismus a neustálá podpora během stavebních úprav, kdy za mě Bára s Pavlem řešili opravdu všechno, to celé mi bezbolestně přineslo byt, který miluji a který si zamiloval každý, kdo do něj přišel; místo, které je pro mě zářivým a teplým útočištěm a pevnou základnou ve světě, který je často tak neuvěřitelně…šedý.